+45 2429 2914 info@baasch-pedersen.dk

ALSACE

Vi er kommet i Alsace siden 2005 både alene og sammen med andre vinnørder og med tiden er Alsace blevet en af vores favoritdestinationer og altid med udgangspunkt i den lille stille by Hunawihr med de mange vinproducenter, storke og den befæstede kirke, der deles af katolikker og protestanter.

Vi har vel i gennemsnit besøgt 6-8 producenter årligt siden vores første tur derned, men vi laver andet end smage på vin i Alsace. Bl.a. ”udforsker” vi områdets historie, kultur, mad og natur. Og der er meget af det hele; historiske byer, borge, bjerge, vinmarker, museer, Cora…

I Hunawihr bor vores to producenter; Domaine David Ermel og Domaine Francois Schwach, begge ligger først for på højre side af vejen ind i byen. De to domæner er naboer, kolleger og konkurrenter med hver deres marker, stil og filosofi.

Domaine David Ermel, Hunawihr

Domaine David Ermel har vi besøgt næsten årligt siden 2007 mens Sylvie og Jean-David endnu stod spidsen for vingården, hvor Jean-David producerer gode gedigne og typiske hvide vine på druerne fra markerne Grand Cru Rosacker og Lieu-dit Muhlforst m.fl., samt rødvin på Coteau Du Helfant.

Der er sket meget på domænet siden vi besøgte Jean David første gang, bl.a. har sønnerne David et François overtaget produktion og salg, men vi ser stadigt Sylvie og Jean-David i smagerummet, når vi er dernede.

Vi importerer et bredt sortiment af både hvide og røde vine, samt cremant og vi kan anbefale dem alle, men er specielt glade for Riesling og Gewürztraminere fra Grand Cru Rosacker, samt forårsbebuderen Muscat D’Alsace der både kan nydes som aperitif eller endnu bedre som følgesvend til en portion hvide asparges.

 

Domaine Francois Schwach, Hunawihr

Ud over at lave vin, har Domaine Schwach også en B&B; Chambres d’hôtes Sainte Hune, som vi kan anbefale.

Domaine Schwach producerer også gode traditionelle vine på druerne fra de lokale marker. Generelt er deres enkeltmarksvine lidt federe og har et lidt højere indhold af restsukker end kollegernes. Dog er deres riesling Muehlforst en klassisk tør mineralsk vin.
De produceres også en række BIO vine, som vi med stor glæde præsenterer i butikken. Vi synes BIO vinene er frugtige og smagfulde og ikke mindst anvendelige til både hygge og mad.

Domaine Scheidecker & Fils

Vi glæder os over at kunne præsentere en ny Alsace producent i vores sortiment; Domaine Scheidecker & Fils v/Laurent Scheidecker.

Scheidecker har hjemme i Mittelwihr i det centrale Alsace og råder over 10 Ha fordelt på 100 parceller, hvoraf nogle ligger på de tre Grand Cru marker; Mandelberg, Sporen og Froehn.

På de 10 Ha dyrkes alle syv ”søstre” af druer, der p.t. omsættes til 22 forskellige vine. Vi har valgt at hjemtage 5 af dem for at se om de falder i jeres smag. Samtidigt er de et godt supplement til de to andre producenter vi har fra Hunawihr.

Vores besøg på domænet onsdag den 3. maj blev lidt tumultarisk, da Laurent ikke kunne tage imod kl. 9 som aftalt – Han var med sin kone på hospitalet, hvor hun i løbet af formiddagen fødte en datter 😊 Tillykke til Laurent og frue.

Det lykkedes os at bytte rundt på to smagninger, så vi kunne komme tilbage efter frokost, hvor Laurents mor Sonia gav os en forrygende smagning. Vi håber du som kunde sætter ligeså stor pris på domænets vine som vi gør.

 

Lidt om vores producenters marker

Med tiden lærer man Alsace at kende og som nørd lægger men vægt på at kende de forskellige grand cru marker og deres vine. Når man har nogenlunde fat i grand cru markerne, er der lieu-dit markerne og et utal af navngivne marker og parceller.

At vinbønderne påfører deres etiketter et marknavn uanset om det er en grand cru, lieu-dit eller et mindre kendt navn, så er det fordi marken giver en, efter producentens smag, speciel vin der bør anerkendes.

Jørn’s personlige favoritter er de to marker ved Hunawihr; Grand Cru (GC) Rosacker og Lieu-dit (LD) Muehlforst, der begge giver mineralske og aromatiske vine, med langt lagrings-potentiale, især på druerne riesling og gewürztraminer. Hannes favorit er GC Osterberg og LD Gruenspiel, der giver fede og lækre vine på Gewürztraminer og Pinot Gris.

Grand Cru Rosacker

er en 26,2 Ha øst-syd-øst vendt, tung, stenet, kalkholdig skråning, rig på magnesium, ovenpå en undergrund af kalksten med mergel og sandsten. Navnet Rosacker, kommer fra de rosenbuske, der i tidernes morgen omkransede marken.

Vinbønderne vidste en del om naturen, bl.a. at bladlus går på roser før vin, så var man advaret. Alle Hunawihrs producenter, samt enkelte fra andre byer, har en bid af Rosacker, selvfølgelig også Domaine David Ermel og Domaine Francois Schwach.

Lieu-Dit Muehlforst

er en 55 Hektar stor syd-syd-øst vendt bakke mellem Hunawihr og Ribbeauville. Jordbunden er tung kalkholdigt ler. Den kalkholdige jord understøtter udviklingen af gode riesling og gewürztraminer med langt lagrigspotentiale. Bakken er tilplantet med alle Alsaces 7 druearter – ”De syv søstre”. Muehlforst nævnes første gang i 1284 og har været beplantet med vin siden det fjortende århundrede. Riesling fra Muehlforst er nævnt i bogen ”L’Alsace” af Charles Grand i 1889.

Grand Cru Osterberg

er en øst-syd-øst vendt stenet og leret mergel skråning, beliggende nord for Ribeauville. Markens historie som perfekt riesling mark, går tilbage til middelalderen. Men også pinot gris og gewürztraminer falder godt ud fra Osterberg og ved meget høj alder (25+ år) bliver de mineralske riesling og gewürztraminere sværere og sværere at skelne fra hinanden.

Lieu-Dit Gruenspiel

er et sydvendt amphi beliggende mellem Ribeuville og Bergheim, hvor topjorden består af aflejringer af sandsten, granit og gnejs, spredt ud over en dyb bund af Keuper mergel. Marken giver mineralske vine med langt lagringspotentiale og parcellerne betragtes som perfekt til riesling, pinot varianterne og gewürztraminer.

Gemmepotentiale for riesling og gewürztraminer fra de to Grand Cru marker er 20+ år – Selv siger producenterne mindst 10 år, men vi har smagt fremragende 20+ år gamle vine på de to druer.

For de to Lieu-Dits vil det ikke være en overdrivelse at sige 10+ år. I vores valg af terroir vine fra de to producenter, har vi valgt at tage Grand Cru Rosacker fra Domaine David Ermel og Domaine Francois Schwach dækker Grand Cru Osterberg og de to Lieu-Dits.